Valentin Bosioc expert in nutriție și sport

Hello drăguțeilor! Am revenit cu un nou articol, de data aceasta unul in rubrica La povești cu… pentru că nu prea v-am mai făcut cunoștință cu nimeni. Stați liniștiți că am pregătite foarte multe surprize pentru voi și foarte multe articole interesante. Nu mai scăpați de mine și poveștile mele. Haha :))

M-am gândit să abordez un subiect foarte drag mie și benefic tuturor, zic eu, indiferent de scop. Toată lumea știe că sportul aduce o gamă variată de beneficii organismului uman, așa încât se recomandă să facem mișcare zilnic, indiferent de vârsta pe care o avem, de aceea m-am hotărât să vă readuc în atenție câteva aspecte și câteva tips-uri, să zicem, care vă vor ajuta indiferent dacă vreți să scăpați de kilogramele în plus, sau vreți să vă mai îngrășați puțin. Spun acest lucru pentru că, atenție, sportul nu este doar pentru a scădea în greutate.

Un aspect important, mai ales în vremurile prin care trecem în acest moment, îl reprezintă faptul că sportul e bun și pentru a crește imunitatea, dar și pentru reglarea metabolismului organismului uman,  pentru eliminarea, cu ajutorul procesului de transpirație, a grăsimilor, toxinelor și impurităților.

Bineînțeles că vă veți întreba cu ce ocazie mă aflu eu aici să vă povestesc despre un subiect fără să am studii în domeniu, cunoștințe și informații concrete. Știu, nu sunt un guru al sportului, deși am abordat de-a lungul timpul nenumărate metode astfel încât sa am un stil de viață cât mai clean. Ei bine, nu o să vă povestesc singură despre acest subiect, ci împreună cu Valentin Bosioc, pe care mulți dintre voi îl știți, iar dacă nu îl știți veți afla cu siguranță după ce veți citi acest articol.

1. Care este povestea ta? Cum ai ajuns să practici sport și ce te-a motivat să continui?

Povestea mea pe scurt: mi-a plăcut sportul dintotdeauna. Am practicat diverse sporturi, am dus unele spre semi-performanță, altele spre performanță, iar de la altele am ales numai ce mi-a trebuit. La început probabil a fost curiozitatea, apoi a devenit plăcere, pasiune, hobby și mai apoi full time job. Rezultatele m-au motivat în trecut și mă motivează și în prezent. Atât ale mele cât și ale clienților mei.  Mai multe despre povestea mea: https://en.wikipedia.org/wiki/Valentin_Bosioc

2. De ce ar trebui să începem să facem sport?

Sportul este esențial atât pentru minte cât și pentru trup și inclusiv suflet. Este important să fim activi în primul rând pentru sănătate și mai apoi pentru multiplele beneficii pe termen lung. Nu contează ce sport faci, atâta vreme cât faci. Alege ceva ce iți place și mișcă-te. Sportul salvează vieți, la propriu! Sunt atâtea cazuri și exemple cu oameni care efectiv și-au schimbat viața total. Am avut exemple printre clienții mei, care au scăpat de diverse afecțiuni datorită stilului de viață creat și modelat de mine.

3. De câte ori pe săptămână este indicat să mergem la sală?

Recomandarea mea este să ai o medie de 3 antrenamente săptămânale, dacă nu ești obișnuit(a) cu sportul, limita de jos 2, și maxim 5. În funcție de obiective și nivel de pregătire, acestea se personalizează. Ideal este să  fie 45 minute de 4 / 5 ori pe săptămână.  E mult de dezbătut aici, cert e că și mersul la sală e o știință. Trebuie să ai în vedere mulți factori, dar recomand o medie de 3/4 sesiuni de antrenament.

4. Ce alimente ar trebui evitate pentru scăderea în greutate?

Dacă vrei să scazi în greutate în mod sănătos, recomand dieta bunului simț sau cum îmi place mie să spun regula celor 5 degete. Trei mese principale și 2 secundare.

DE EVITAT: băuturile carbogazoase,  zaharurile,  făinoasele albe – să zic așa (pâine albă/ paste făinoase albe), evident DULCIURILE ZAHAROASE și alcoolul. Nu am fost niciodată adeptul unor diete stricte, mai degrabă am mers pe stil de viață echilibrat și sănătos. Nu zice nimeni să nu mai consumi dulciuri sau alcool niciodată, dar trebuie să existe limită, dacă iți dorești rezultate.

5. Recomanzi exercițiile fizice persoanelor care vor să ia în greutate? De ce?

Sigur că recomand exercițiile fizice celor care vor să ia în greutate. E cea mai sănătoasă metodă. În cazul persoanelor care doresc asta, clar e nevoie de hipertrofie musculară, adică trebuie să intre în sala de forță, să facă antrenamente cu greutăți. Fie că e vorba de fete, fie că e vorba de băieți. 

6. Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii atunci când vin la sală?

Printre cele mai comune greșeli se află lipsa răbdării, toți vor să slăbească IMEDIAT, iar lipsa informației duce la exercitarea greșită a mișcărilor și își pot face mai mult rău decât bine. Sunt multe greșeli pe care le poți face la început în sala de sport, greșeli care uneori pot fi fatale. De aceea recomand să începi, mai ales dacă ești la început, să lucrezi cu un antrenor personal bun, unul care te poate îndruma așa cum trebuie.

7. Care sunt obiceiurile la care trebuie să renunțăm odată ce ne apucăm de sport?

Foarte pe scurt: VICIILE NOCIVE  – fumatul, alcoolul, pierdutul nopților, mâncatul de junk food.

8. Cât de importantă este alimentația pentru sănătate în special pentru cineva care merge la sală?

Alimentația este importantă mereu. Atât pentru persoanele active cât și pentru cele sedentare, cu atât mai mult pentru sportivi. Merge la pachet cu antrenamentul. Degeaba te antrenezi super intens dacă nu te alimentezi corect. La fel cum degeaba te alimentezi corect (sau așa crezi) , dacă nu ai grijă la odihnă și antrenament.

9. După cât timp vedem rezultate odată ce ne-am apucat de antrenament în mod regulat?

Există două tipuri de rezultate: vizibile și simțibile. Cele simțibile pot apărea la 48 de ore de la primul antrenament (febra musculară), însă cele vizibile, cele reale și de durată apar după minim 3 luni de mers la sală fără întreruperi.

10. Care sunt alimentele și produsele care trebuie să fie consumate zilnic de cei care frecventează sala și își doresc un corp bine lucrat?

Un complex de vitamine și minerale negreșit, proteină de calitate (din alimente de calitate). Nu există anumite produse sau alimente, există însă macro și micro nutrienți indispensabili.  Deci pe scurt: proteina de calitate, grăsimi bune, carbohidrați necesari, vitamine + minerale, fibre și inevitabil APA! 

11. Există persoane care își doresc să slăbească, însă nu sunt destul de motivați. Ce sfaturi le dai?

Cel mai bun sfat: INVESTEȘTE ÎN TINE ȘI ÎN SĂNĂTATEA TA! Sănătatea e pe primul loc, sănătatea trebuie să fie motivația numărul 1!. Oricine începe de undeva. E greu la început, poate fi greu și pe parcurs, însă la un moment dat va fi ușor și chiar plăcut. și atunci iți vei mulțumi.

12. Cu ce putem înlocui dulciurile?

Sunt extrem de multe variante de dulciuri sănătoase, alternative la dulciurile clasice. Extrem de multe. Am multe exemple pe blog.

13. Ce tip de cardio recomanzi femeilor?

Tuturor, nu doar femeilor, recomand cardio de tip TABATA sau HIIT, e mult MULT superior celui clasic (alergatul pe banda). Sigur, și aici sunt anumite recomandări și se tine cont de anumiți factori și anumite aspecte.

14. Ce sfat le-ai oferi viitorilor instructori de fitness și antrenori personali?

Să le placă să lucreze cu oamenii, să fie pasionați de industria fitness. Eu fiind formator în cadrul uneia dintre cele mai bune școli de fitness din Romania, ofer viitorilor antrenori o mulțime de sfaturi, inclusiv pe parte de marketing și branding personal, însă cel mai important sfat ” SĂ FIE PASIONAȚI, SĂ LE PLACA SĂ LUCREZE CU OAMENII, SĂ NU UITE CĂ NOI CA ANTRENORI OFERIM SĂNĂTATE OAMENILOR, SĂ NU SE JOACE CU SĂNĂTATEA/VIAȚA LOR, SĂ TRATEZE CU MARE SERIOZITATE LUCRUL ASTA. ”  Dacă faci cu pasiune și seriozitate treaba, satisfacția e garantată, și evident, la momentul potrivit vine și satisfacția financiară. DAR REGULA NUMĂRUL UNU: SĂ AI PASIUNE PENTRU FITNESS.

15. Ce greşeli putem face în sport şi care ne pot împiedica să slăbim?

Am scris în urmă cu mulți ani un articol în care am detaliat câteva greșeli care ne împiedică să slăbim: https://valentinbosioc.com/cateva-greseli-care-te-mentin-grasa/ consider că sunt la fel de valabile și azi, dar sunt NUMAI O PARTE DIN ELE. Sunt multe, poți greși foarte ușor. Este important să ai răbdare atunci când pășești pe acest drum. Trebuie sa te gandesti in cat timp ai pus pe tine surplusul de greutate, si trebuie sa iei in calcul ca ai nevoie cel putin aceeasi perioada sa scapi de el. Deci rabdare si echilibru!

16. Unde te pot găsi/contacta cititorii nostri?

Sunt la un GOOGLE SEARCH distanta: https://g.co/kgs/ry4JK6

Dar sunt mai activ pe:

 – https://valentinbosioc.com (site/blog unde ofer extrem de multe informatii utile si gratuite, atat in limba romana cat si in engleza)

 – https://facebook.com/valentinbosioc – pagina de Facebook verified, cu peste 3 milioane de urmaritori

 – https://instagram.com/valentinbosioc – contul de instagram unde va ofer deliciul vizual, precum si antrenamente rapide/scurte

 – https://youtube.com/valentinbosiocyoutube – va astept sa va abonati pentru diverse tutoriale video

 – https://tiktok.com/@valentinbosioc – contul de tiktok, ca e toata lumea acolo :). Ne distram dar si invatam chestii.

Sunt peste tot, nu prea aveti cum sa ma ratati, dar sunt mai activ pe cele de mai sus. Sunt si pe alte retele si platforme. Daca insa sunteti pusi pe treaba si vreti sa lucram impreuna pe parte de health/wellness/fitness, va astept cu un email pentru oferta personalizata si pentru rezultate pe viata!

Toate bune, spor(t) in toate