Despre îngrijirea părului și trend-uri cu Sorin Stratulat

foto via @facebook.com

Hairdressers are a wonderful breed. You work one on one with another human being and the object is to make them feel so much better and to look at themselves with a twinkle in their eye.”

Hello dragilor, am început acest articol cu un citat care vă oferă un hint despre ceea ce vom discuta astăzi, însă am ales un om special, un om sigur pe el, care are toate atuu-rile necesare să ne dezvăluie detalii din lumea hairstyling-ului.

Cine este Sorin Stratulat?

Eu nu cred că este cineva dintre cititorii blogului meu, sau dintre urmăritorii mei de pe Instagram , care să nu îl cunoască pe Sorin Stratulat, consacrat de altfel pentru nuanțele perfecte, pentru tunsorile speciale și pentru look-urile care spun povestea, fără prea multe cuvinte.

Sorin este unul dintre cei mai recunoscuți hairstyliști din Romania, însă nu ezită să împărtășească din experiența lui acumulată de-a lungul anilor. Îl veți găsi pe Youtube, acolo unde sunt abonate 125K persoane, pe Instagram unde îl urmăresc aproape 100K, dar și pe TikTok acolo unde a reușit să atragă atenția publicului, nici mai mult nici mai puțin decât 27K urmăritori, prin video-uri educative care să învețe despre îngrijirea părului.

foto via @life.ro

L-am provocat pe Sorin la câteva întrebări, care ne vor introduce în povestea lui și care vor fi de mare ajutor în cazul în care vă doriți părerea unui specialist în materie de noi trend-uri și greșeli pe care le facem frecvent.

Let’s do it

1.     Care este povestea ta? Ai ales acest domeniu din pasiune sau curiozitate? Povestea mea e destul de simpla 🙂 – human in progress. Nu am o poveste fantastică în spate , îmi fac meseria de 20 ani cu aceeași pasiune și dorință de munca și sunt recunoscător pentru ceea ce fac. Cred ca m-a ales domeniul pe mine și nu invers. Ce este cel mai important în acest domeniu este să avem și curiozitate și pasiune, fără ele undeva se rupe filmul.

2.     Cum reușești să înțelegi ceea ce își doresc clientele, astfel încât să plece mulțumite de la salon? Ascult și sunt atent la ce spun și ce își doresc, încerc să aflu motivația si să disting între ce împrumutăm din afară și ceea ce ne dorim cu adevărat. Este important să ajungi să cunoști povestea din spatele omului.

3.     Cum vezi tu rutina perfectă de îngrijire a părului? Simplu, eficient, corect : spălat cu produsul potrivit, eliminat mișcările greșite de frecare, aplicat un produs de hidratare obligatoriu (mască, balsam, fiolă), protecție termică dacă se folosește căldură, leave in de hidratare dacă nu se folosește caldură.

4.     Să presupunem că ai o clientă care are părul brunet, însă își dorește ca acesta să devină blond deschis. In cât timp se poate realiza această schimbare? Uneori nu se poate realiza, însă dacă este posibil și părut îi permite, ar putea dura chiar și 2 ani până la rezultatul final (în condiții optime pentru păr și fără să îl tundem până la umeri.

5.     Ce tunsori se poartă anul acesta? Medium bob este în continuare în top mai ales că este ceva ce se poate îngriji ușor chiar și personal, fără să apelezi la specialiști.

6.     Care este cea mai potrivită tunsoare pentru un păr creț? Din păcate, nu există o tunsoare universal  potrivită, așa cum nu este nici pentru părul drept. Contează foarte mult preferințele, fizionomia, trăsăturile.

7.     Ce tip de coafuri le recomanzi mireselor? Cât mai lejer și cât mai dezinvolt , e un moment atât de frumos încât e păcat să îl accesorizezi inutil.

8.     Cum îngrijim un păr vopsit vs cum îngrijim un păr natural? Produse adaptate tipului de colorare ( vopsire, șuvițe, decolorare, balayage etc.), extra atenție la hidratare + protecție termică și protecție uv obligatoriu. Regulile sunt general valabile pentru ambele situații.

Mitul Lunii: secțiune de pe Youtube

9. De ce trebuie să ținem cont atunci când ne alegem o tunsoare? Forma feței + textura părului + tipul părului (des, rar etc) + linia de contur.

10. Care sunt culorile sezonului și ce tehnici recomanzi în materie de vopsit? În sezonul acesta corectarea culorilor făcute acasă este tendința majoră și revenirea la ceva mai natural ușor de întreținut la nevoie chiar și singură. 

11. Cum procedezi în cazul în care o clientă își dorește un anumit tip de coafură sau o anumită culoare de păr, dar observi de la bun început că nu i se potrivește? Ascult , încerc să înțeleg și apoi propun alternative , dacă nu ajungem la consens nu este obligatoriu să lucrăm împreună și comunic acest lucru într-o manieră respectoasă. Scopul meu este să îmi mulțumesc clientele, însă într-un mod care să le facă să aducă un plus aspectului său. De aceea, mi-aș dori să îmi pun amprenta și eu asupra look-ului final.

12. Ce obicei greșit crezi că ar trebui să dispară din rutina clientelor tale și nu numai? Graba când vine vorba de spălatul pe cap și frecarea părului inutil cu prosopul. 

13. Ce ai recomanda unui hairstylist la început de drum? Care sunt „secretele” succesului? Recomand multă muncă și perfecționarea tehnicilor de spălat prosoape, măturat la scaun, împachetat mantale de vopsit. Nu este o glumă, doar cu o etică a muncii și cu respect pentru tot ceea ce înseamnă meseria (nu doar faima sau veniturile mari) poți dezvolta o carieră care să îți aducă satisfacția pe care o dorești.

14. Unde te pot găsi cititorii noștri? Sunt prezent de mulți ani pe Youtube si Instagram, dar mai nou sunt și pe TikTok, acolo unde prezint multe secret și tips-uri interesante.

Concluzii

“Blessed are the hairstylists, for they bring out the beauty in others.”

Ar fi o mulțime de lucruri pe care le-am putea discuta cu Sorin, dar ar însemna să furăm șansa celor care vor să se lase pe mâna lui pentru o schimbare de look, așa că m-am limitat la câteva lucruri care ar putea fi de interes.

Așa cum ați observat, este dedicat pasiunii sale, a muncit enorm până a ajuns acolo unde și-a dorit, fiind un alt exemplu de om care nu s-a dat bătut. Chiar dacă așa cum a precizat la început, domeniul l-a ales pe el, a continuat să creadă în acest lucru, a continuat să se dedice, să învețe constant și să facă mii și zeci de mii de oameni fericiți.

Am apreciat deschiderea lui pentru acest interviu și faptul că nu a stat nicio secundă pe gânduri pentru a-mi răspunde curiozităților, iar voi, sper că vă bucurați de acest articol, care sper să vă aducă încă un motiv să credeți în voi și în forțele voastre. Nu uitați, mai multe detalii despre îngrijirea părului, despre Sorin Stratulat, găsiți pe conturile lui de socializare, pe care le-am atașat mai sus.

Have a nice day!