Arta machiajului cu Ioana Cristea

Hello drăguțeilor! Astăzi vorbim despre un subiect tare drag mie, despre una dintre cele mai mari pasiuni ale mele – makeup-ul. Nu am studiat acest domeniu, nu am participat la cursuri de perfecționare, ci pur și simplu mi-am achiziționat mereu produsele preferate și am urmărit persoane din online care mă inspiră și mă conving să încerc să reproduc și eu ceea ce livrează.

Această pasiune a mea a izvorât din dorință și preocuparea de a mă îngriji și a arăta bine. Este o adevărată artă, care presupune anumite reguli, iar cei care o stăpânesc, sunt persoane extrem de iubite și apreciate. Ioana Cristea este unul dintre makeu-up artiștii pe care ii apreciez enorm. Este un om simplu, super dedicat, care și-a transformat această pasiune în job. Un om care a ales să împărtășească din secretele dobândite, la cursurile predate chiar de ea, dar și pe rețelele de socializare – for free. E genul de om pe care merită să îl urmărești, care explică cu calm și voie bune și care iți transmite un super vibe.

În articolul de astăzi m-am gândit să o cunoaștem mai bine pe Ioana, să ne prezinte acest domeniu și câteva tips-uri utile, așa că haideți să trecem la treabă și să ne luăm notițe, presimt că o să aflăm lucruri tare interesante.

1. Care este povestea ta? Cum ai reușit să faci din pasiunea ta un job?

Am început să machiez din adolescență, dar pe atunci nu exista cariera de MUA așa că a trebuit să mă îndrept către o școală ce promitea stabilitate și să mă focusez pe studiile superioare.  Am terminat Inginer în Economie Agricolă, dar pe parcursul facultății pasiunea mea pentru makeup nu s-a stins, ba dimpotrivă, în timpul liber îmi machiam toate colegele din căminul studențesc. Abia la 27 ani am reușit să îmi transform pasiunea în job, când am decis să investesc într-un curs și câteva produse profesionale. Am fost norocoasă  să îl cunosc pe talentatul Sorin Papa care mi-a fost mentor și m-a ajutat enorm să pătrund în lumea frumuseții. De atunci investesc încontinuu în formarea/educația mea profesională astfel încât să livrez informații de calitate și content util. Scopul meu este ca toți cei care îmi calcă pragul să plece cu zâmbetul pe buze, mulțumiți.

2. Ce tip de machiaj iți place să porți de zi cu zi? Care ți se potrivește cel mai bine?

Spre surprinderea tuturor, eu nu port machiaj! Singurele ocazii în care mă machiez sunt legate de evenimente, filmări sau fotografii. Încerc să îmi păstrez tenul cât mai curat și folosesc doar o cremă de protecție solară, dimineața. Mă simt super confortabil în pielea mea.

3. Se pot corecta din machiaj defecte fizice sau acesta este doar un mit?

Se pot face foarte multe corecții prin jocuri de culori, lumini și umbre, iar acestea, aplicate corect, pot da iluzia de perfecțiune. Trebuie să nu uităm, totuși, că machiajul este o iluzie, iar iluziile sunt cel mai bine realizate de pe scenă, din fața privitorului și într-o anumită lumină. Simetria este foarte rar întâlnită, așa că trebuie să realizăm anumite corecții la nivelul feței care urmăresc camuflarea atentă a defectelor și evidențierea calităților.

4. De ce trebuie să ținem cont atunci când ne realizăm machiajul?

Cel mai important pas este identificarea tipului de piele (în funcție de asta alegem produsele de îngrijire ale feței înainte de aplicarea machiajului și produsele de makeup), stabilirea formei feței și ochilor. Un alt aspect important este să învățăm ce ne avantajează și ce se potrivește trăsăturilor noastre. Apoi trebuie să avem în vedere că fiecare stil de machiaj spune ceva despre noi ca persoane. Este foarte important să alegem ceva care să ne caracterizeze intru totul, astfel încât să ne înfrumusețăm trăsăturile, nu să le umbrim.

5. Cum ar trebui să ne machiem pentru a fi în tendințe, anul acesta?

Machiajul grafic, stilul anilor 60, a redevenit mega popular. Tenul din ce în ce mai luminos, și glowy este super în vogă. Un lucru pe care l-am mai remarcat este că se pune accent din ce în ce mai mult pe îngrijirea pielii înainte de realizarea machiajului, iar asta mă bucură enorm.

6. Ce produse nu trebuie să lipsească din trusa noastră de makeup?

Factor de protecție solară. O spun de ani de zile și încă nu se pune accent pe acest pas. Este unul din lucrurile pe care trebuie să le respectăm cu sfințenie, căci efectele nefolosirii se vor vedea în timp. În rest, fiecare dintre noi este liber să se exprime așa cum ii place: fie că poartă o paletă multicoloră în geantă și trece de la fuchsia la lime, fie că alege doar un balsam de buze.

7. Ai înființat o școală de beauty și ai devenit trainer pentru foarte multe persoane. Ce tehnici învață în cadrul cursului și cât durează acesta?

Din cauza evenimentelor recente care ne-au afectat viețile, voi face o trecere necesară în mediul online. Am în plan realizarea unui curs complet la care încă lucrez, însă o să povestesc puțin despre programa pe care am avut-o până acum la cursurile de la Glow Beauty School, pe care sperăm să le reluăm începând cu 15 iunie. Cursul este structurat în două părți importante: partea teoretică și cea practică. Am ales să vorbim despre partea teoretică în primele zile unde învățăm despre : igienă, produse, ustensile, comunicare, forme, cromatică și stil, iar în fiecare zi avem parte de practică prin demonstrație pentru fiecare tip de machiaj clasic pe care fiecare îl va realiza în stilul personal( smokey eyes, bridal, bronzy, cateye etc.)

8. Cât de importantă e absolvirea unui curs de makeup în cariera unui makeup artist?

Cred foarte mult în cursurile de bază deoarece regulile de igienă, modul de lucru și adevăratele secrete despre formă și culoare sunt esențiale în practica machiajului pe alte persoane. Acestea sunt câteva dintre lucrurile care nu ne sunt prezentate în tutorialele de pe Internet.

9. De unde îți iei inspirația pentru a crea un look?

În primul rând, din persoana din fața mea, apoi din ideea de a crea un caracter, un personaj, în funcție de ce vreau să transmit. Cel mai mult contează trăsăturile, tipul de ten și forma feței, iar de aici vine inspirația.

10. Care consideri că trebuie să fie cele mai importante trei calități ale unui makeup artist?

Empatie, viziune, creativitate, profesionalism, capacitatea de lucru în echipă/cu oameni. Nu m-am putut rezuma doar la trei, pentru că un MUA este un artist complet, un om care trebuie să îmbine mai multe calități pentru a excela în domeniu.

11. Ne poți spune un trend de makeup care îți place și unul care nu-ți place? Din ce motive?

Trendul meu preferat din acest an l-am menționat mai sus, tenul curat și luminos. Despre ce nu îmi place, nu știu dacă e relevant să vorbesc, dat fiind că frumusețea e în ochii privitorului, daaaar mi-ar plăcea să înțelegem că fața noastră e imperfectă și că momentul în care alegem să desenăm ceva intens, grafic și perfect simetric riscăm să arătăm noi, prin contrast, imperfecți, șterși și asimetrici. Și da, vorbesc despre sprâncene!

12. Ce înseamnă pentru tine un machiaj bine realizat?

Este acel tip de machiaj care pune în evidență ce e frumos, care echilibrează și care pare natural în context. Un machiaj care face persoana ce îl poartă să se simtă încrezătoare și specială. Un machiaj care spune o poveste.

13. Unde greșim, în general, atunci când ne machiem singuri? Care e cea mai frecventă greșeală și ce ar trebui să corectăm?

Există foarte puțin interes în a afla ce ni se potrivește și alegem fără ezitare ce vedem la cei pe care ii admirăm. De exemplu, suntem tentați să purtăm rujuri nude maronii, asa cum vedem la cineva cu pielea mai închisă, deși noi avem pielea albă și ni s-ar potrivi ceva în nuanțe de roz sau peach. Acesta este un aspect super important la care trebuie să fim mult mai atenți: alegerea produselor.

14. Un sfat pentru iubitorii de makeup?

Încercați să vă cunoașteți mai bine și nu ezitați să vă exprimați prin machiaj așa cum simțiți!

15. Unde te pot găsi cititorii Blondie?

Mă pot găsi pe pagina mea de Instagram (vezi aici)