Cum tratăm acneea cu dr. Cristina Vâjâitu

Hello drăguțeilor! Am observat cât de mult v-a plăcut articolul cu dr. Cristina Vâjâitu, fiind unul dintre cele mai citite de pe site, așa că am provocat-o la o a doua discuție, o nouă poveste care, cu siguranță, va stârni interes și mai mult. Este un subiect pe care e foarte greu să îl abordezi fără să dispui de cunoștințe în domeniu, dar pe care eu vreau să îl aduc în atenția voastră cu ajutorul unui specialist.

Mai mult ca sigur, v-ați confruntat cu acneea de-a lungul anilor, sau încă vă confruntați și nu știți la ce metode să mai apelați pentru a scăpa de ea. Se inventează zilnic creme minune și se promovează din ce în ce mai mult în mediul online produse care te vor ajuta să scapi de acnee, însă nu aceasta este soluția. În primul rând, trebuie să identificăm motivele apariției, să înțelegem mai bine ce reprezintă ea și care sunt pașii pe care trebuie să ii urmăm pentru a câștiga lupta cu ea.

De aceea, m-am gândit că cel mai indicat ar fi să discutăm cu un specialist care să ne ofere informații cât mai corecte și am revenit la povești cu Cristina Vâjâitu, despre care v-am povestit mai multe într-un articol anterior. Așa cum am mai spus, este un om dedicat, super pasionat de ceea ce face, un om frumos, care știe să împărtășească aici cu noi toate informațiile pe care le deține.

1. Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune cronică a foliculului pilosebaceu, ce afectează predominant adolescenții și adulții tineri, dar poate să apară chiar și la adulți de peste 40 ani. Reprezintă astfel una dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica dermatologică. Deși acneea nu este o afecțiune periculoasă, în formele ei severe poate lăsa cicatrici inestetice, și poate provoca, mai ales în rândul adolescenților, probleme de natură emoțională.

Acneea este caracterizată prin prezența de leziuni non-inflamatorii cum sunt comedoanele închise (punctele albe) și comedoanele deschise (punctele negre), de leziuni inflamatorii (papule, pustule, chisturi) sau de ambele, afectând fața, dar și toracele posterior și anterior.

2. Ce determină apariția acneei?

Cauzele acneei sunt multiple, aceasta apărând pe fondul unei predispoziții genetice, și implică 4 procese patofiziologice ce duc la formarea leziunilor de acnee: hiperkeratinizarea foliculară, producția crescută de sebum, colonizarea foliculară cu Cutibacterium Acnes și prezența crescută de mediatori proinflamatori la nivelul pielii.

3. Ce trebuie să facem atunci când observăm apariția acneei? Care sunt cei mai importanți pași?

Primul pas în tratarea acneei este consultul dermatologic în urma căruia medicul va stabili tipul de acnee pe care îl avem și planul de tratament necesar, care va include un tratament topic sau sistemic care se va realiza ambulator sau tratamente de tip laser fracționat sau peelinguri chimice care necesită realizarea într-un cabinet dermatologic. Însă cel mai important pas care trebuie menținut permanent este rutina de îngrijire zilnică, care va ajuta la întreținerea rezultatelor pe termen lung. Totodată includerea în rutina de îngrijire de seară a unui produs care să conțină un amestec de retinoizi și agenți antimicrobieni este recomandată pentru toți pacienții cu acnee.

4. Care sunt factorii care pot agrava erupțiile acneice?

Există o serie de factori agravanți ce trebuie luați în calcul în cazul pacienților cu acnee. Dezechilibrele hormonale cu producție crescută de hormoni androgeni pot conduce la apariția acneei, cum este cazul sindromului ovarelor polichistice (SOPC). Anumite medicamente sistemice cum sunt corticosteroizi, testosteronul sau litiul sau chiar unii agenți cosmetici comedogeni sunt asociați cu apariția leziunilor acneice. Stresul poate conduce la agravarea acneei, însă și dieta are un impact important, mai ales dacă include alimente cu indice glicemic crescut.

5. Este recomandat să facem extracții?

Extracțiile pot fi realizate doar în cabinetul medical, această procedură fiind realizată cu un nivel de sterilitate crescută și urmată întotdeauna de un peeling chimic și de aplicarea unei măști calmante asociată sau nu cu terapie UV cu rolul de a reduce roșeața post procedură și de a reduce leziunile acneice și încărcătura bacteriană.

6. Alimentația are impact asupra tenului nostru? Cum?

Deși acneea nu apare ca urmare a unei diete incorecte, ci pe o predispoziție genetică individuală asociată cu factori favorizanți, studii clinice au demonstrat că unele alimente pot duce la exacerbarea acneei. Astfel, sunt de evitat alimentele cu indice glicemic crescut, produsele lactate în exces (în special laptele), produsele ce conțin o cantitate crescută de iod, cum sunt alimentele de tip fast-food.

7. Dacă suferim de acnee, avem voie să ne expunem la soare?

Pacienții cu piele cu tendință acneică au nevoie de cremă cu factor de protecție SPF 50 utilizată zilnic, cu reaplicare la 2-3 ore, ca de altfel toate persoanele indiferent de ten și respectarea intervalului orar recomandat. Pacienții cu leziuni active care se expun la soare fără protecție corespunzătoare riscă să dezvolte hiperpigmentări postacneice, care sunt dificil de tratat.

8. În cazul în care începem un tratament, in cat timp se vor vedea rezultate?

Durata de timp pana la înregistrarea rezultatelor diferă în funcție de tipul de acnee și tipul de tratament utilizat. Tratamentele topice pe baza de benzoil peroxid sau alți agenți antimicrobieni își fac efectul în aproximativ 1-2 săptămâni, însă tratamentul trebuie continuat pentru mai multe săptămâni sau chiar luni, în funcție de severitatea acneei. Produsele care conțin retinol, alfa-hidroxi acizi (acid glicolic sau mandelic) sau beta hidroxiacizi (acid salicilic) sunt mai indicate pentru acneea comedoniană, având efecte vizibile după 1-2 săptămâni de utilizare, dar la fel ca în cazul produselor pe bază de peroxid de benzoil necesită continuarea tratamentului pentru o perioadă mai lungă. Tratamentul local strict la nivelul leziunilor (acele spot treatments) au concentrații mai mari de activi și de aceea și rezultatul rapid la 24-48 de ore de la aplicare.

9. Sunt recomandate tratamentele faciale în cazul în care avem un ten acneic?

Tratamentele faciale trebuiesc alese în funcție de tipul de ten și de nevoile acestuia, astfel încât o curățare urmată de aplicarea unui peeling chimic ușor și apoi a unei măști cu rol antimicrobian și calmant este recomandată tenului cu acnee comedoniană.

10. Ce tip de machiaj trebuie să abordăm atunci când avem un ten acneic? Trebuie să folosim anumite produse?

Trebuie să avem grijă să folosim produse non-comedogenice, atât când vorbim de produse de make-up, cât și în cazul cremelor.

11. De cele mai multe ori, rămânem cu cicatrici în urma extracțiilor realizate necorespunzător. Există vreun mod prin care putem scăpa de ele?

În cazul cicatricilor, cea mai bună opțiune ar fi să prevenim apariția acestora prin tratamentul corespunzător sub supravegherea medicului dermatolog. Cicatricile post-acneice pot fi diminuate folosind peelinguri chimice medii, laser CO2 fracționat, microneedling sau tratamente PRP (injectarea de plasmă bogată în trombocite).

12. Rutina de ingrijire este diferită pentru persoanele cu ten acneic?

Rutina de îngrijire diferă în funcție de nevoile tenului nostru. În cazul tenului acneic, este foarte importantă dubla curățare din rutina de seară (apa micelară și gel de curățare), aplicarea unor topice care să conțină retinozi și agenți microbieni și totodată utilizarea unei creme hidratante dedicate.

13. Ce sfaturi le dai persoanelor care sunt complexate de faptul că tenul lor nu este tocmai așa cum își doresc?

Trebuie sa înțelegem că acneea este o afecțiune a pielii ce poate fi ținută sub control cu tratamentul corespunzător, și că primul și cel mai important pas ar fi consultul la medicul dermatolog care ne va indica cel mai bun plan de tratament pentru nevoile noastre.

14. Trăim în vremuri în care avem acces la tot felul de informații pe Google, și tot felul de tratamente miraculoase, pe baza de plante, naturale, care promit să te vindece de acnee în doar câteva săptămâni. Ce sfaturi le dai persoanelor care recurg la astfel de metode?

De cele mai multe ori, aceste produse naturale pe baza de plante sau propolis au riscuri de a dezvolta reacții alergice locale și după cum am învățat din ultimele evenimente întâmplate, faptul că pe o anumită cremă scrie că este bio sau din produse naturale asta nu înseamnă că va funcționa pentru pielea noastră, ci din contra de cele mai multe ori poate face chiar mai mult rău.

15. Ce ingrediente din produsele de beauty (skincare si makeup) ne pot dăuna?

Există anumite produse care incluse în produsele cosmetice pot să conducă la agravarea acneei, cum ar fi acidul lauric, acidul stearic, untul de shea, acetatul de lanolină, uleiul de migdale, izopropil palmitat, benzaldehida, extractul de alge.

Dacă ați ajuns până la final, înseamnă că v-a prins povestea și sper că ați și învățat ceva din ea. Nu uitați că cele mai potrivite tratamente, pentru nevoile voastre, le aflați la medicul specialist, nu în mediul online. Noi, prin acest articol, ne-am dorit să vă îndrumăm către cea mai bună alegere: vizita medicală și să vă oferim informații sigure și clare care să vă ajute să înțelegeți, în mare, procesul.

Vă pupăcesc,

Blondie.