Going Green: Top 5 hoteluri eco-friendly

foto via @tourmyindia.com

Într-o lume în care inițiativele ecologice sunt din ce in ce mai necesare, hotelurile eco-friendly au devenit o zonă de creștere din ce în ce mai importantă în industria hotelieră. Aceste locații își propun să ofere oaspeților ocazia de a trăi pentru câteva zile un stil de viață mai verde și mai sustenabil. Într-un moment în care punctele turistice tradiționale precum Paris, Barcelona și Roma sunt suprasolicitate și deja cunoscute de majoritatea, perioada în care ne aflăm ne-a adus in situația Astfel, m-am gândit să creez un top 5 hoteluri eco-friendly din lume, care sper eu să ne inspire.

HECKFIELD PLACE – England

foto via @hauteliving.com

Heckfield Place, situat în frumoasa zonă rurală din Hampshire, ar putea arăta ca ceva din trecut, medieval, dar a evoluat pe deplin transformându-se într-o locație a viitorului. Această proprietate veche de 250 de ani a obținut certificarea biodinamică 100% în acest an, făcându-l singurul hotel din Marea Britanie care are ferma acreditată.

Hotelul are planuri ambițioase de a-și crește deja impresionantul eco-credit. Pe lângă ferma biodinamică din incintă care furnizează o mare parte din produsele din bucătărie, viitorul centru de suflare a sticlei și utilizarea energiei curate și a produselor de baie fabricate local, Heckfield intenționează să înlocuiască toate sticlele de plastic cu recipiente din aluminiu. Chiar și recipientele din sticlă și ceramică din minibar provin de la furnizori locali.

Oferind tratamente naturale și produse exclusive din gama de îngrijire a pielii Wildsmith Skin, Little Bothy Spa este locul perfect pentru a te antrena și a te relaxa. Oaspeții au acces la cinci săli de tratament, trei studiouri pentru antrenament personal, yoga și pilates și un studio de mișcare de la specialiștii în stilul de viață de la Bodyism.

KACHI LODGE – Bolivia

foto via @hauteliving.com

Călătorește într-un colț îndepărtat al lumii la o oră de zbor de La Paz, în căutarea Salarului (o depresiune incrustată în sare și veți găsi un oază de durabilitate și originalitate. Pe acest imens loc de sare, așezat pe o platformă de lemn lângă o insulă acoperită de cactuși, se află Kachi Lodge. Deschis în luna mai la poalele unui vulcan, Kachi (un sejur de două nopți începe de la 1.980 USD de persoană) este prima cazare permanentă de acest gen în cel mai mare apartament de sare din lume, iar grupul său de domuri geodezice seamănă cu o stație spațială izolată.

În timpul zilei, oaspeții pot face un salt uriaș pe întinderea de sare albă strălucitoare a lui Uyuni – aproximativ 10 miliarde de tone metrice – care a fost lăsată în urmă pe măsură ce un lac antic se usca. Oaspeții își pot petrece noaptea privind stelele – datorită lipsei de poluare și a altitudinii, stelele și calea lactee par a fi mai strălucitoare ca niciodată.

Pentru a asigura încălzirea perfectă, sobe sunt instalate în fiecare cupolă: aceștia folosite peleți pentru a le alimenta, făcuți din deșeuri lemnoase comprimate. De asemenea, cabana funcționează exclusiv pe panouri solare care nu numai că încălzesc apa, ci și încarcă bateriile. De fapt, întreaga tabără eficientă din punct de vedere energetic rulează complet pe 24V. Există și o politică strictă împotriva plasticului.

foto via @worldofglamping.com

BARDESSONO – Napa Valley

foto via @hauteliving.com

Bardessono, unde pământul întâlnește cerul, oamenii întâlnesc suflete, iar funcția întâlnește forma. Aici puteți respira adânc și puteți fi cu claritatea naturii. Un sejur aici îmbină luxul cu viața „verde” pentru cei mai exigenți călători. Eco-dezvoltatorii au construit pilonul Napa Valley Bardessono – unul dintre cele șapte hoteluri certificate LEED Platinum din Statele Unite și unul dintre cele 28 din întreaga lume culinară organică certificată la fața locului.

Materialele refolosibile pot fi găsite în tot hotelul, inclusiv lemnul recuperat de pe peretele exterior și alte zone din interiorul proprietății. În timp ce întreținerea lemnului era o preocupare a proiectului, utilizarea lemnului pentru a surprinde conceptele inspirate din butoaiele de vin și țara viticolă din jur a site-ului a fost prea importantă pentru a pune în valoare inginerii, de aceea lemnul recuperat a devenit materialul ales.

Oțelul reciclat a fost, de asemenea, utilizat pe fațada clădirii sub formă de panouri de oțel ruginite, care au fost proiectate pentru a reprezenta culorile găsite în vin, podgoriile din jur și echipamentele utilizate pentru îngrijirea lor. Dintre toate materialele refolosibile utilizate, piatra de pe pasarela de sosire avea o notă personală. Provenită din pivnița fostei familii Bardessono, piatra locală a fost recuperată și apoi tăiată în panouri pentru o notă modernă și primitoare experienței de sosire.

Pentru a încuraja oaspeții să se bucure de climatul temperat al regiunii, camerele de la nivelul solului au curți private cu dușuri și căzi în aer liber. Toate camerele includ ferestre mari din sticlă cu geam dublu, proiectate pentru a profita de lumina naturală, controlând în același timp orbirea și oferind căldură în timpul anotimpurilor mai reci.

SIX SENSES BOTANIQUE – Brazil

foto via @hauteliving.com

Cel mai nou hotel din portofoliul Six Senses, Six Senses Botanique, o bijuterie de smarald situat la doar două ore și jumătate de São Paulo și trei ore și jumătate de Rio de Janeiro, este, de asemenea, unul dintre cele mai sustenabile hoteluri din lume.

Proprietatea, care se află la confluența a trei văi fluviale în inima Munților Mantiqueira (cunoscuți sub numele de „munții care plâng”, datorită abundenței izvoarelor și râurilor), va atrage oaspeții care caută o eco-retragere în natură alături de designul, cultura și bucătăria toate fiind autentice braziliene.

Este binecuvântat cu șapte izvoare care oferă oaspeților propria apă minerală, precum și o stație de tratare a apei pentru a readuce apa curată înapoi în natură; șapte apartamente, toate construite modular, folosind materiale locale și amplasate pentru a minimiza impactul lor asupra florei și faunei înconjurătoare; ierburi de la fermă la masă, fructe și legume, cultivate în propriile grădini și ferme organice ale stațiunii și servite la restaurantul Mina și la lounge-ul Fire Side;

Un centru spa care prezintă un atelier interactiv, „Corpul alchimistului”, pentru a-i învăța pe oaspeți despre ingredientele și produsele provenite de la nivel local; și experiențe unice de reconectare, care permit oaspeților să revină în legătură cu ei înșiși și cu cei dragi în timp ce explorează mediul natural înconjurător.

GROOTBOS – South Africa

foto via @hauteliving.com

Grootbos, una dintre cele zece stațiuni Global Ecosphere Resorts  din lume, este acea stațiune ecologică de lux rară, care oferă puțin din toate pentru toată lumea, într-un mediu ascuns între munți, pădure și mare. Dar, mai presus de toate, această rezervă privată dorește să aibă un impact pozitiv asupra vizitatorilor. O face prin lucrări de conservare botanică și peisagistică (pe parcursul a 23 de ani, au fost descoperite șapte specii noi de plante);

Acest loc a favorizat formarea unui colegiu profesional Green Futures; un tablou de bord extins pentru sustenabilitate, cu aproximativ cinci ani de date care detaliază managementul și măsurătorile apei; Îndepărtarea tuturor materialelor plastice de unică folosință și, astfel, practicarea îmbutelierii apei proprii sunt câteva dintre caracteristicile care face ca această destinație să fie una specială.

Dincolo de sustenabilitate, această stațiune din Africa de Sud oferă crème de la crème în toate modurile posibile: apartamente superbe în mijlocul unei păduri, călătorii epicuriene cu mâncare și vinuri de la producători locali renumiți, excursii botanice și safari.

Mi-aș dori să avem parte de astfel de locații și la noi în țară și mă voi ocupa de acest aspect. Mă voi documenta, iar dacă găsesc ceva ce merită să fie cunoscut și prezentat, voi aduce în atenția voastră.

Have a nice day!